tiistai 29. heinäkuuta 2008

Avoin kirje Lasten päivän säätiölle

Lomat lomittuna, mutta mieli on nyt niin kiihkeänä eilisen lintsireissun jälkeen, että palataan lomatunnelmiin myöhemmin. Sen sijaan nostetaan esille aihe, jonka korjaaminen vaatii välittömiä ja radikaaleja toimenpiteitä:

METRILAKU - INFLAATION UHRI VAI YKSI SUURISTA VEDÄTYKSISTÄ?

Jonkin aikaa sitten luin jostain tieteellisestä julkaisusta, että jossain labrassa on hiottu maailman pyöreimmät kuulat. Niitä on tarkoitus käyttää kilon painon prototyypin mahdollisimman tarkkaan määrittelyyn. Punnushan makaa jossain pariisilaisessa kellarissa mm. metrin mitan kanssa.

Nyt näyttää siltä, että Linnanmäen metrilakun myyjälle pitäisi saada pikaisesti lippu Pariisiin. Ostettiin nimittäin eilen kahta eri laatua (empiirisen vertailun vuoksi) metrilakua:

  • salmiakki
  • hapan vadelma
Kumpikin laku ulottui allekirjoittanutta maasta ehkä korkeintaan polveen. Näin ollen ilman mittanauhaakin voi vetää pikaisen johtopäätöksen, että laku oli korkeintaan 60 cm pitkä. Mainitsin tästä myyntikojun työntekijälle, joka kuittasi lakonisesti, että "tosta aiheesta tulee kyllä jatkuvasti porukalta turpaan".

MITÄ HELV?

Muistaakseni on kuluttajansuojan vastaista harjoittaa valheellista markkinointia. Esim. myytäessä perämoottoreita tuskin on laillista mainostaa moottorin suorituskyvyksi 100 hevosvoimaa, jos se oikeasti on 60 hevosvoimaa. Tai kaupata sixpackeja, joissa on neljä pulloa olutta.

Samaa ilmiötä tavataan tosin myös ruokakaupoissa, joiden hyllyiltä löytyy pakkauksia, joihin ovelat elintarvikevalmistajat ovat kehittäneet koveria pohjia tms. tilavuutta pienentäviä mutta ulkomitat säilyttäviä harhaanjohtimia. Näissä pakkauksissa on kuitenkin aina ilmoitettu niiden tilavuus/paino, joten valistuneelle kuluttajalle annetaan ainakin mahdollisuus perustaa hankkimispäätöksensä faktoihin. Sen sijaan allekirjoittaneen asioimassa kojussa luki versaaleilla METRILAKUA, ja laut oli esillepantu näin jälkeenpäin ajatellen hyvinkin spekulatiiviseen loivaan kulmaan, mikä teki ennakoivan silmämääräisen mittaamisen lähes yhtä vaikeaksi kuin uintimatkan arvioimisen veneen ja vastarannan välillä, lähse yhtä katastrofaalisin seurauksin.

Ja kaikista maailman paikoista tähän vääryyteen pitää törmätä juuri Linnanmäellä, joka mainostaa itseään muun muassa "lasten paratiisiksi". Paratiisiin on nyt vain päässyt käärme, ja vieläpä alamittainen.

Ei kommentteja: